skip to Main Content

Huidafwijkingen

Behalve in het gezicht komen er nog meer huidafwijkingen voor zoals; witte pigmentloze vlekjes, chagrijnhuid en kleine gezwelletjes bij de nagels (fibromen genaamd).

Met name de witte, pigmentloze vlekjes in de vorm van een essenblad (afgerond aan één zijde en gepunt aan de andere zijde) zijn van belang, omdat deze al bij de geboorte aanwezig kunnen zijn en daarmee een eerste aanwijzing kunnen zijn voor TSC. Ook een witte haarlok komt wel eens voor.

Bij de aandoening van chagrijnhuid heeft de patiënt licht verheven, verdikte plekken met een grillige begrenzing, die lijken op de schil van een sinaasappel. Deze chagrijnvlekken worden vrijwel nooit vóór het tiende jaar aangetroffen.

Fibromen zijn kleine, uit bindweefsel bestaande goedaardige gezwelletjes, die rond de vinger- en teennagels en onder de nagelriemen kunnen voorkomen. Zij ontstaan tijdens de puberteit. Soms is er alleen maar een groef in de nagels zichtbaar. In een enkel geval kan zo’n gezwelletje gaan bloeden en moet chirurgisch verwijderd worden. Soms worden fibromen in de mond en op de neusslijmvliezen aangetroffen. Verder kunnen zachte, gesteelde fibromen of poliepjes in kleine of grote aantallen voorkomen in bijvoorbeeld liezen, oksels, nek of op de romp.

Back To Top