Ga naar hoofdinhoud

Onderzoeker Mark Nellist krijgt Bourneville prijs

ONDERZOEKER MARK NELLIST KRIJGT BOURNEVILLE PRIJS UITGEREIKT

Tijdens het lustrumsymposium van de STSN –de patiëntenorganisatie voor Tubereuze Sclerose Complex (TSC)- is op 16 september in Rotterdam voor de zesde keer in de 35 jarige geschiedenis van de STSN de Bourneville-prijs uitgereikt. De eer viel te beurt aan Mark Nellist, wetenschappelijk onderzoeker Klinische Genetica aan het Erasmus MC. In Nederland zijn 2 Expertisecentra voor TSC, bij het Erasmus MC en het UMC Utrecht.

2016-09-16-14-24-17 2016-09-16-14-15-35 foto-mark-nellist

Traditioneel reikt STSN tijdens het wetenschappelijk TSC-symposium de Bourneville-prijs uit. De prijs bestaat uit een bronzen penning en een oorkonde.

Met de Bourneville-prijs wil STSN een persoon of groep eren, die baanbrekend werk heeft verricht op het gebied van de erfelijke aandoening TSC dat van belang is voor de behandeling van – en zorg voor – TSC patiënten.

De winnaar van de Bourneville-prijs 2016 is al jaren een vaste waarde binnen een gerenommeerd onderzoeksteam en levert met passie en toewijding een grote en kwalitatieve bijdrage aan onderzoek op een ingewikkeld vakgebied. Hij heeft de kwaliteit om de voortschrijdende zoekrichting in kwalitatief uitstekende onderzoeksvoorstellen te vertalen en die te realiseren. Hij wordt nationaal en internationaal zeer gewaardeerd, is een goede samenwerker en is gul in het delen van kennis en materiaal. Door dit alles is hij in staat bruggen te slaan.

Hij leverde een bijdrage aan de ontdekking van de TSC-genen (1993 en 1997) en was lid van het onderzoeksteam dat in 2001 de Bourneville-prijs ontving. Hij specialiseerde zich op een nieuw en in ontwikkeling-zijnde vakgebied rond de producten van de genen, specifiek de TSC-eiwitten. In de speurtocht naar nog niet genetisch gediagnosticeerde TSC-patiënten ontwikkelde hij recent een nieuwe methodiek. Hij is altijd bereid zijn kennis op bijeenkomsten van STSN te presenteren. Maar het belang van zijn vakgebied voor TSC, zijn intense beleving van de materie en passie om de inhoud te delen maken duidelijk dat we de-juiste-man-op-de-juiste plaats hebben om een belangrijk deel van de TSC-geheimen te ontcijferen.

Back To Top